Congres Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf

Datum: 19-06-2020

Dr. Vincent Felitti kwam bijna tien jaar geleden naar ons land. De Amerikaanse arts sprak over zijn baanbrekend onderzoek naar nare jeugdervaringen – adverse childhood experiences (ACEs). Onderzoek legde een direct verband tussen deze ACEs en chronische aandoeningen op volwassen leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook een hogere kans op een gevangenisstraf, uitvallen op het werk en in het ergste geval een lagere levensverwachting tot twintig jaar. De kans hierop bleek hoger naarmate mensen meer nare jeugdervaringen hadden meegemaakt, met toxische stress als gevolg. Sinds Felitti’s bezoek is er een groeiend bewustzijn van de verstrekkende implicaties van toxische stress en heeft de tweede editie van het ACEs-congres onlangs in Utrecht plaatsgevonden. De VKJP-congrescommissie hoopt verder te borduren op dit onderwerp tijdens het VKJP-lentecongres.

Uitgangspunt daarbij is steeds de onderliggende biologie van toxische stress. Toxische stress is schadelijk voor de fysieke en psychische ontwikkeling van kinderen en kan grote gevolgen hebben tot op latere leeftijd. Hoe dragen (psycho)therapeuten bij aan het uitdoven van een ongezonde overlevingsstrategie van het lijf? Met name in de eerste duizend dagen van een kind (negen maanden vóór de geboorte tot tweejarige leeftijd) en in de adolescentiefase (dertien tot 24 jaar) ontwikkelt het stressnetwerk zich. Tijdens deze fasen is een kind bijzonder kwetsbaar voor stress. Hoe kunnen we helpen het stressresponsesysteem van zwangeren, baby’s, kinderen, adolescenten en hun verzorgers tot kalmte te brengen? Hoe draagt ons vak bij aan het herstel van ontregelde neurale paden? Hoe kunnen we samenwerking met hulpverleners in aangrenzende vakgebieden bevorderen? En voorkomen we dat ons eigen stressniveau niet chronisch hoog wordt en blijft?

Keynotes

Marja Rexwinkel, klinisch psycholoog, psychoanalytisch psychotherapeut en IMH-specialist.

Susan Bögels, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie, echtpaar- en gezinstherapie en mindfulness met kinderen, ouders en volwassenen.

Witte Hoogendijk, psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam.

 Doelgroep: Kinder- en Jeugd psychologen, psychotherapeuten, psychiaters

Meer informatie: https://www.vkjp.nl/agenda/2020/vkjp-congres-2020


Locatie: Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Driebergen